Djuretik & teologi

Djuretik & teologi
2
Sep
Lördag
2017

Djuretik & teologi

Plats
Västerås
Lokal
Växhuset, Källaren
Tid
10:30 - 11:30

Jag heter Towe Wandegren, är präst i Svenska kyrkan och doktorerar i djuretik på Teologiska institutionen på Uppsala universitet. Jag är kristen, feminist och vegan – allt hänger ihop, inget kan ses utan det andra

Vad är teologi? Vad är djuretik? Är människan verkligen den enda som har ett egenvärde, medan alla andra bara finns till för oss? Det finns en traditionell teologi och så finns det, och har alltid funnits, en teologi som utmanar, som ifrågasätter den som har makten att sätta reglerna för vem som räknas och varför. Om Gud skapade oss alla som veganer i Paradiset och kommer låta alla sina skapade varelser leva i harmoni med varandra i det kommande Fredsriket, hur kan vi då utnyttja andra som vi gör idag? Det finns en teologi som vill befria, och det finns ett perspektiv som kan hjälpa till med detta. Det kallas teocentrism: Synen att Gud är alltings centrum och vi måste söka svar på vad Gud ville och vill när Gud skapade allt som lever och är till. Med ödmjukhet och tjänande i centrum kan vi bygga en annorlunda och bättre värld; en teologi för Livet.

 

”Ingenstans på mitt heliga berg skall ske något ont eller vrångt, ty kunskap om Herren skall uppfylla landet, liksom havet är fyllt av vatten.” (Jes 11:6-9)