Vegfestpriset!

Vegfestpriset 2017 – Jessica Thiel

Aktivisten Jessica Thiel har sedan sin utbildning i Critical Animal Studies, 2017, vid Lunds Universitet effektiviserat sina kanaler i sociala medier för att nå alltfler människor. Hennes hängivenhet i djurrättsfrågor och sökande efter olika sätt att inspirera andra till att bli aktivister har lett henne till att starta youtubekanalen Vegan i Sverige, en facebookgrupp för GatukritVeganer, och hålla föredrag om bland annat exponering av mjölkindustrin. Vi är glada att ha henne i Västerås, där hon tränar med Sportklubben Veganerna och gör Cube of Truth med nybildade Djurens Revolt. Men hennes känsla för rättvisa och engagemang för djuren är spridd över hela landet sedan hennes filmning av grisar spreds till hundratusentals tittare via bland andra Expressens nyhetssajt. Jessica är en förebild och inspiration som har gjort stor skillnad för främjandet av växtbaserad kost och djurrätt i Sverige under 2017.

Vegfestpriset media 2017 – Lennart Fernström

I debatt har han ställt frågan om vi förändrat världshistorien bäst genom att vara en god och lydig kraft inom befintliga system och normer eller genom att folk har trotsat lagar, traditioner och förväntningar, att utmana dem och bryta mot regler och konventioner. Citat; ”Djurindustrins propaganda och vår ovilja att ifrågasätta den är en förklaring till att hundratals miljoner avrättningar kan fortgå i Sverige varje år. Men det är absolut ingen ursäkt. Var och en av oss har, till skillnad från många andra djurarter, möjlighet att göra ett val. Ett val som du kan använda till att minska antalet djurfabriker och avrättningar.” Han har startat ett vegetariskt dagis, en skola utifrån Non-violent communication och ett ekologiskt boendekollektiv. Frustrationen över main-stream-medias vinklade reportage och bristande granskning växte inom pristagaren som startade ett mediekooperativ. 2015 startade han Sveriges första frihetliga gröna nyhetsmagasin. ”Ett magasin för alla som vill se ett demokratiskt, fritt, solidariskt och hållbart samhälle bortom tillväxtdogmer och arbetslinjen.” I tidningen har man bla belyst Veganodling, jordbruk utan djur och konstgödsel, djurrättsfrågor och har i artiklar och notiser belyst veganism och växtbaserad matproduktion. Pristagaren har engagerat drivit frågor under Almedalsveckan tillsammans med Gotlands djurfristad, Djurrättsalliansen och andra djurrättsorganisationer. Vegfestpriset media 2017 går till Lennart Fernström som driver mediebolaget Mediehuset Grönt och är ansvarig utgivare för tidningen Syre.

 

Video från prisutdelningen 2017:

Förr i tiden:

2016 års vinnare var Veggoköket, som har fortsatt att utvecklas och driver nu stans första helvegetariska restaurang, i Saluhallen. Hos oss ser ni dem både i Växhusets kafé och i sin matvagn på torget.